Blog

5 Effectieve Tips voor Het Omgaan met Boze Klanten

Geschreven op: 6 september 2023

5 Effectieve Tips voor Het Omgaan met Boze Klanten

In de klantenservice hebben we helaas wel eens te maken met boze klanten. We kunnen de oorzaken van die boosheid niet altijd wegnemen of voorkomen. Toch is de manier waarop we omgaan met bopze klanten van grote invloed op het verdere verloop van het contact. Daarom 5 tips om beter om te kunnen gaan met boze klanten.

Waarom heb je soms boze klanten?

Klanten boos zien worden is een onvermijdelijk aspect van de klantenservice, en begrijpen waarom dit gebeurt, is essentieel voor het verbeteren van de algehele klantervaring. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de opbouw van frustratie en boosheid bij consumenten.

Communicatieproblemen: Een van de meest voorkomende oorzaken van klantenboosheid is communicatieproblemen. Onduidelijke informatie, gebrek aan transparantie of misverstanden kunnen leiden tot frustratie en wantrouwen en leidt tot boze klanten.

Verwachtingskloof: Als de verwachtingen van klanten niet worden vervuld, ontstaat er teleurstelling. Of het nu gaat om product prestaties, levertijden of klantenservice-interacties, wanneer realiteit niet overeenkomt met verwachtingen, kan boosheid ontstaan met boze klanten als gevolg.

Onopgeloste Problemen: Klanten kunnen boos worden als hun problemen niet adequaat worden opgelost. Herhaaldelijke problemen, trage reactietijden of een gebrek aan follow-up kunnen de irritatie vergroten.

Gebrek aan Empathie: Klanten willen zich begrepen voelen. Een gebrek aan empathie of een gevoel van onverschilligheid van de kant van het bedrijf kan leiden tot boosheid en het gevoel niet gewaardeerd te worden.

Lang Wachten of Trage Service: Tijd is kostbaar voor klanten, en lang wachten op assistentie of trage service kan frustratie opwekken. Snelle en efficiënte dienstverlening is cruciaal om boosheid te voorkomen.

Gebrek aan Transparantie bij Problemen: Wanneer er zich problemen voordoen, verwachten klanten openheid en transparantie. Het achterhouden van informatie kan leiden tot wantrouwen en boosheid.

Onpersoonlijke Interacties: Klanten verwachten steeds meer persoonlijke interacties. Het behandelen van klanten als slechts een nummer in plaats van als individuen kan negatieve emoties opwekken.

5 tips voor het omgaan met Boze klanten

Tip: 1.Blijf kalm en empathisch:

Wanneer je geconfronteerd wordt met een boze klant, is het van cruciaal belang om zelf zo kalm mogelijk te blijven. Door zelf niet boos te worden voorkom je escalaties en zal de boosheid van een klant niet verder toenemen. Empathie tonen zorgt ervoor dat de klant zich gehoord voelt. Dat helpt bij de-escalatie. Geef aan dat je de boosheid begrijpt en dat je je best gaat doen de klant te helpen.

Tip 2.Luister en stel vragen:

Laat de klant uitpraten en onderbreek hem niet. Stel vragen om het probleem helemaal duidelijk te krijgen. Goed luisteren en begrip tonen zorgen ervoor dat de boze klant zich gehoord voelt en geven hem het gevoel dat hij serieus genomen wordt.

Tip 3. Zoek Een Oplossing:

In plaats van je te richten op wie er schuld heeft, concentreer je op het vinden van een oplossing. Bespreek mogelijke opties met de klant en stel voor hoe je hun probleem kunt oplossen. Wees flexibel en bereid om compromissen te sluiten om tot een bevredigende uitkomst te komen. Kom je er niet uit dan kan het een oplossing zijn om hulp te zoeken van bijvoorbeeld een leidinggevende.

Tip 4. Communiceer Duidelijk:

Helder en eerlijk communiceren is essentieel bij het omgaan met boze klanten. Zorg ervoor dat je duidelijk uitlegt welke stappen je gaat nemen om het probleem aan te pakken. Geef realistische verwachtingen over de tijdlijn en mogelijke resultaten. Het vermijden van vage beloften voorkomt verdere teleurstelling.

Tip 5. Stel grenzen bij boze klanten:

Als medewerker van de klantenservice krijg te dus wel eens te maken met boze klanten. Dat je service verleent betekent echter niet dat je alles maar hoeft te accepteren. Op het moment dat een klant onredelijk is en het persoonlijk maakt dan mag je grenzen trekken. Dat kan op een hele nette manier. Jij kunt er over het algemeen ook niks aan doen. Als er voor jouw gevoel grenzen worden overschreden dan geef je dat op een nette manier aan en deel je dat met je leidinggevende.

 

Wie zijn wij?

Wij zijn SpangenbergGroep! En wij kunnen je helpen om van jouw klantenservice een goede klantenservice te maken. Gewoon goede klantenservice waarbij de basis op orde is. Waarbij klantcontacten waarde toevoegen aan de klantbeleving. Wij ontzorgen je op het gebied waar wij goed in zijn (klantenservice) zodat jij je zorgeloos kunt concentreren op waar jij goed in bent. Klinkt dat goed? Neem eens contact op. 

Met ruim 25 jaar ervaing op het gebied van het optimaliseren van klantcontact en klantbeleving kan SpangenbergGroep je helpen. De klantenservice optimaliseren of uitbesteden? Gebruik het formulier of bekijk onze contact pagina.

Ook met andere vragen over klantcontact en klantenservice kun je altijd contact met ons opnemen!

Heeft jouw klantenservice lange wachttijden?

Neem contact io. Dan kijken we graag met je mee!

Wellicht ook interessant om te lezen

Chatbots en AI in de Klantenservice

Chatbots en AI in de Klantenservice In de snel veranderende wereld van klantenservice hebben chatbots...

Internationale Klantenservice: 4 Uitdagingen én Oplossingen

Internationaal groeien is de ambitie van veel ondernemers en bedrijven. Jouw producten of diensten over...

Waarom de klant centraal stellen niet achterhaald is?

De Onmisbaarheid van Klantgerichtheid: Waarom 'Klant Centraal Stellen' Verre van Achterhaald Is In een tijdperk...

SpangenbergGroep haalt PCI DDS Certificering

SpangenbergGroep heeft de PCI DSS certificeringstoets met succes doorstaan. Wij voldoen aan alles internationale eisen...
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Wat kost uitbesteden? Alle klantenservice uitbesteden kosten inzichtelijk!

Wat kost uitbesteden? Alle klantenservice uitbesteden kosten inzichtelijk! Het uitbesteden van de klantenservice is voor...
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Klantenservice in de E-commerce Sector: Het Geheim Achter Succesvolle Online Winkels

De e-commercesector is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid en heeft een revolutie teweeggebracht in hoe...