Blog

5 klantbeleving tips voor minder klantcontact en betere klantbeleving!

Geschreven op: 16 februari 2023
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

5 klantbeleving tips voor minder klantcontact en betere klantbeleving!

Wij doen veel klantenonderzoeken. Telkens blijkt weer dat organisaties ondanks alle mogelijkheden die er zijn eigenlijk geen idee hebben waar klanten contact over opnemen. Natuurlijk worden gespreksonderwerpen wel gelogd, maar waar belt de klant nu eigenlijk echt over? Wij geven u op basis van onze jarenlange ervaring 5 klantbeleving tips. Wat klantbeleving precies is lees je hier!

Uit onze onderzoeken blijkt dat tot wel 50% van alle contacten die plaatsvinden op initiatief van de (potentiele) klanten vermijdbaar zijn. Dat leest u goed tot wel 1 op de 2 calls, mails of chats kunt u vermijden. Hieronder 5 tips om uw klantbeleving te vergroten en uw kosten te verlagen:

Verbeter de klantbeleving en verlaag uw kosten

  1. Vraag de klant wat hij wil.
  2. Formuleer een duidelijke klantcontact strategie
  3. Bekijk alle processen door de ogen van de eindgebruiker en richt processen daarop in.
  4. Handel gesprekken in 1 keer goed af.
  5. Richt een feedback loop en werk doorlopend aan procesverbeteringen op basis van klantenfeedback

Klantbeleving tips 1. Vraag de klant wat hij wil

We zien het in de praktijk steeds weer: Wij weten wat goed is voor onze klant en dat leveren wij. Organisaties die, die redenering om weten te draaien zijn vaak succesvoller. Wij vragen de klant wat ze graag willen en hebben zorgen dat wij dat leveren. Dat is een hele andere benadering. De benadering is dan van buiten naar binnen en niet andersom.

Klantbeleving tips 2. Formuleer een duidelijke klantcontact strategie

Wat willen wij eigenlijk met het contact met klanten? We weten wat de klant graag zou willen maar past dat binnen onze strategische doelstellingen. Organisaties moeten op het hoogste niveau nadenken over de rol van het klantcontact. De strategische keuze bepaald de tactische en operationele doelstellingen. Willen we waardevolle contacten met onze klanten? Willen we contact via het goedkoopste kanaal? Willen we commerciële kansen van het inkomende klantcontact benutten? Belangrijke vragen waar op strategisch niveau over besloten moet worden.

Klantbeleving tips 3. Bekijk alle processen door de ogen van de eindgebruiker en richt processen daarop in

Waar belt uw klant over? Zoals aangegeven in tot we 50% van de gevallen over iets dat u niet goed op orde heeft. Deze vermijdbare contacten zijn het gevolg van een bedrijfsproces dat niet afgestemd is op de eindgebruiker. Die processen zijn vaak ingericht vanuit een interne benadering. Start bij de herinrichting van processen dus altijd met de input van klanten. Waar gaat het mis in het huidige proces en hoe stemmen wij dat proces af op wat de klant graag wil. Lees hier waarom klantbeleving begint bij goed klantcontact.

Klantbeleving tips 4. Handel gesprekken in 1 keer goed af

Een open deur? Ja, in zekere zin wel, toch zien wij daar in de praktijk nog al eens wat misvattingen over. Wij hebben een first-time fix (first time right, first line completion etc etc) van 80%. Dus 8 van de 10 gesprekken wordt in 1 keer afgehandeld. Top zou je op eerste gezicht zeggen. Tot we verder gaan kijken. Dus 2 op de 10 wordt niet in 1 keer afgehandeld. Laten we die 2 eens vragen hoe vaak zij over hetzelfde onderwerp contact hebben gehad. Dat is vaak meer als 3 keer. Even kort door de bocht: die 20% staat dus voor 6 contactmomenten. Dat zijn de cases waar je je als manager in moet verdiepen. Waarom heeft een klant meer dan 3 maal contact over hetzelfde onderwerp en hoe ga ik dat voorkomen.

Klantbeleving tips 5. Richt een feedback loop en werk doorlopend aan procesverbeteringen op basis van klantenfeedback

Klantenfeedback moet centraal staan in het vormgeven en continu aanpassen van de bedrijfsprocessen. Richt daarom een feedbackloop in. Vraag iedere maand klanten die contact hebben gehad niet alleen hoe ze het contact ervaren hebben maar ook wat de reden was dat ze contact hebben opgenomen. Blijf de klant echt centraal stellen. Niet alleen door dat vooral vaak in het openbaar te roepen, maar

  • door te starten bij wat de klant wil,
  • doorlopend te toetsen of je aan de verwachtingen voldoet, en
  • de klantbeleving doorlopend centraal te stellen bij alles wat je doet.

Wie zijn wij?

Wij zijn SpangenbergGroep! En wij kunnen je helpen om van jouw klantenservice een goede klantenservice te maken. Gewoon goede klantenservice waarbij de basis op orde is. Waarbij klantcontacten waarde toevoegen aan de klantbeleving. Wij ontzorgen je op het gebied waar wij goed in zijn (klantenservice) zodat jij je zorgeloos kunt concentreren op waar jij goed in bent. Klinkt dat goed? Neem eens contact op. 

Met ruim 25 jaar ervaing op het gebied van het optimaliseren van klantcontact en klantbeleving kan SpangenbergGroep je helpen. De klantenservice optimaliseren of uitbesteden? Gebruik het formulier of bekijk onze contact pagina.

Ook met andere vragen over klantcontact en klantenservice kun je altijd contact met ons opnemen!

Heeft jouw klantenservice lange wachttijden?

Neem contact io. Dan kijken we graag met je mee!

Wellicht ook interessant om te lezen

Chatbots en AI in de Klantenservice

Chatbots en AI in de Klantenservice In de snel veranderende wereld van klantenservice hebben chatbots...

Internationale Klantenservice: 4 Uitdagingen én Oplossingen

Internationaal groeien is de ambitie van veel ondernemers en bedrijven. Jouw producten of diensten over...

Waarom de klant centraal stellen niet achterhaald is?

De Onmisbaarheid van Klantgerichtheid: Waarom 'Klant Centraal Stellen' Verre van Achterhaald Is In een tijdperk...

SpangenbergGroep haalt PCI DDS Certificering

SpangenbergGroep heeft de PCI DSS certificeringstoets met succes doorstaan. Wij voldoen aan alles internationale eisen...
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Wat kost uitbesteden? Alle klantenservice uitbesteden kosten inzichtelijk!

Wat kost uitbesteden? Alle klantenservice uitbesteden kosten inzichtelijk! Het uitbesteden van de klantenservice is voor...
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Klantenservice in de E-commerce Sector: Het Geheim Achter Succesvolle Online Winkels

De e-commercesector is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid en heeft een revolutie teweeggebracht in hoe...