Blog

Klantcontact verbeteren: Waarom en hoe?

Geschreven op: 12 september 2022
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Klantcontact verbeteren? Waarom je dat moet doen en hoe je eraan begint.

Iedere organisatie krijgt er mee te maken: contact met klanten (of burgers, cliënten, gasten, afnemers, patiënten etc. etc.). Dat contact gaat niet per definitie vanzelf goed. Er kunnen veel redenen zijn om dat te willen verbeteren. Denk aan efficiëntie, maar ook aan klantgerichtheid of klantvriendelijkheid.

Waarom Klantcontact Verbeteren?

Klantcontact verbeteren verhoogt de Klanttevredenheid

Een van de meest voor de hand liggende redenen om klantcontact te verbeteren, is klanttevredenheid. Tevreden klanten zijn loyaler en hebben meer kans om herhaalaankopen te doen. Een positieve klantervaring kan leiden tot positieve recensies en mond-tot-mondreclame, wat op zijn beurt nieuwe klanten kan aantrekken. Het verhogen van de klanttevredenheid is dus een directe weg naar een gezondere onderste regel.

Beter klantcontact = een concurrentievoordeel

In de huidige markt zijn klanten goed geïnformeerd en hebben ze hoge verwachtingen. Bedrijven die uitblinken in klantenservice hebben een concurrentievoordeel. Als klanten weten dat ze goed worden behandeld en hun vragen snel worden beantwoord, zullen ze eerder voor jouw bedrijf kiezen dan voor de concurrentie.

Vertrouwen en merkreputatie met beter klantcontact

Een uitstekende klantenservice kan het vertrouwen van klanten opbouwen en een positieve merkreputatie bevorderen. Klanten hebben de neiging om zaken te doen met bedrijven die betrouwbaar zijn en zich inzetten voor klanttevredenheid. Een positieve merkreputatie kan leiden tot langdurige klantrelaties en groei van het bedrijf.

Klantcontact verbeteren = Klanten behouden

Het behouden van bestaande klanten is vaak kostenefficiënter dan het aantrekken van nieuwe klanten. Verbeterd klantcontact kan klantbehoud bevorderen door een goede relatie met bestaande klanten te onderhouden. Loyaliteit wordt vaak gevormd door herhaalde positieve interacties met een bedrijf.

Hoe Klantcontact Verbeteren?

Investeer in Training

Een van de beste manieren om klantcontact te verbeteren, is door te investeren in de training van jouw medewerkers. Zorg ervoor dat jouw klantenservicemedewerkers goed opgeleid zijn en beschikken over de nodige product- en dienstkennis. Ze moeten ook getraind zijn in klantvriendelijkheid en probleemoplossing. Regelmatige trainingssessies en workshops kunnen helpen om hun vaardigheden te blijven verbeteren.

Gebruik Technologie om klantcontact te verbeteren.

Moderne technologie kan het klantcontact aanzienlijk verbeteren. Overweeg het gebruik van klantrelatiebeheersoftware (CRM) om alle klantgegevens te beheren en de communicatie te stroomlijnen. Chatbots en virtuele assistenten kunnen klantvragen snel beantwoorden en 24/7 beschikbaar zijn. Sociale media kunnen worden gebruikt voor directe klantinteractie en feedbackverzameling.

Zorg voor proactief klantcontact

Proactief klantcontact betekent dat je niet alleen reageert op vragen en problemen, maar ook actief contact opneemt met klanten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via e-mailnieuwsbrieven, follow-upgesprekken na aankopen of gepersonaliseerde aanbiedingen. Klanten waarderen het wanneer ze het gevoel hebben dat een bedrijf zich om hen bekommert, zelfs als er geen directe verkoopmogelijkheid is.

Verzamel en Analyseer Feedback als basis voor het verbeteren van klantcontact

Het verzamelen van feedback van klanten is van onschatbare waarde voor het verbeteren van jouw klantenservice. Gebruik enquêtes, reviews en directe feedback om inzicht te krijgen in de behoeften en verwachtingen van jouw klanten. Analyseer deze gegevens en gebruik deze informatie om jouw klantenserviceprocessen te optimaliseren.

Bouw een Multichannel Aanpak

Niet alle klanten willen op dezelfde manier communiceren. Sommigen geven de voorkeur aan e-mail, anderen aan de telefoon, en weer anderen aan livechat of sociale media. Een multichannel aanpak zorgt ervoor dat klanten kunnen kiezen hoe ze met jouw bedrijf willen communiceren. Het is belangrijk om op al deze kanalen consistent en effectief te zijn. Klantcontact verbeteren betekent goed kijken naar de voorkeuren van je klanten en zorgen dat je je aanpast aan deze kanaalvoorkeuren.

Meet en Monitor klantcontact Prestaties

Het meten en monitoren van de prestaties van jouw klantenservice is cruciaal om te weten of jouw verbeteringen effect hebben. Stel KPI’s (Key Performance Indicators) in, zoals responstijden, klanttevredenheidsscores en net promoter scores, en volg deze op regelmatige basis. Pas jouw strategie aan op basis van de resultaten.

Cultiveer een Klantgerichte Cultuur

Een klantgerichte cultuur begint bij de top en sijpelt door naar alle niveaus van de organisatie. Zorg ervoor dat het belang van klantenservice wordt erkend en benadrukt binnen jouw bedrijf. Beloon en erken medewerkers die uitblinken in klantenservice en moedig een bedrijfscultuur aan waarin klanttevredenheid centraal staat.

Wie zijn wij?

Wij zijn SpangenbergGroep! En wij kunnen je helpen om van jouw klantenservice een goede klantenservice te maken. Gewoon goede klantenservice waarbij de basis op orde is. Waarbij klantcontacten waarde toevoegen aan de klantbeleving. Wij ontzorgen je op het gebied waar wij goed in zijn (klantenservice) zodat jij je zorgeloos kunt concentreren op waar jij goed in bent. Klinkt dat goed? Neem eens contact op. 

Met ruim 25 jaar ervaing op het gebied van het optimaliseren van klantcontact en klantbeleving kan SpangenbergGroep je helpen. De klantenservice optimaliseren of uitbesteden? Gebruik het formulier of bekijk onze contact pagina.

Ook met andere vragen over klantcontact en klantenservice kun je altijd contact met ons opnemen!

Heeft jouw klantenservice lange wachttijden?

Neem contact io. Dan kijken we graag met je mee!

Wellicht ook interessant om te lezen

Chatbots en AI in de Klantenservice

Chatbots en AI in de Klantenservice In de snel veranderende wereld van klantenservice hebben chatbots...

Internationale Klantenservice: 4 Uitdagingen én Oplossingen

Internationaal groeien is de ambitie van veel ondernemers en bedrijven. Jouw producten of diensten over...

Waarom de klant centraal stellen niet achterhaald is?

De Onmisbaarheid van Klantgerichtheid: Waarom 'Klant Centraal Stellen' Verre van Achterhaald Is In een tijdperk...

SpangenbergGroep haalt PCI DDS Certificering

SpangenbergGroep heeft de PCI DSS certificeringstoets met succes doorstaan. Wij voldoen aan alles internationale eisen...
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Wat kost uitbesteden? Alle klantenservice uitbesteden kosten inzichtelijk!

Wat kost uitbesteden? Alle klantenservice uitbesteden kosten inzichtelijk! Het uitbesteden van de klantenservice is voor...
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Klantenservice in de E-commerce Sector: Het Geheim Achter Succesvolle Online Winkels

De e-commercesector is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid en heeft een revolutie teweeggebracht in hoe...