Blog

Klantcontactcentrum? Wat is het en wat doet het?

Geschreven op: 6 april 2023
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Wat is het Klantcontactcentrum? Onze definitie:

Het Klantcontactcentrum is de afdeling binnen een organisatie waar het contact met klanten op 1 centrale plek worden afgehandeld. Vaak ook klantenservice of contactcenter genaamd.

Een Klantcontactcentrum is vaak ingericht om klantcontacten centraal af te handelen. Men gaat er vaak vanuit dat met het centraliseren van de afhandeling van de contacten in een klantencontactcentrum ook effectief en efficiënt gebeurd. Het inrichten van een afdeling die effectief en efficient klantcontact afhandelt op een manier die past binnen de visie op klantbeleving is echter geen sinecure. Het Klantcontactcentrum wordt ook wel KCC genoemd. 

Het Klantcontactcentrum: Contact met klanten

In de moderne zakelijke wereld is klantenservice van onschatbare waarde. Klanten verwachten uitstekende service, snelle responstijden en efficiënte oplossingen voor hun vragen en problemen. Het Klantcontactcentrum, ook wel bekend als de klantenserviceafdeling, speelt een cruciale rol in het vervullen van deze verwachtingen. Het is het hart van klantenservice, waar klantencontacten worden beheerd, problemen worden opgelost en klanttevredenheid wordt opgebouwd. De meeste organisaties hebben een vorm van KCC. Soms is dat een callcenter, een klantenservice of een meer fancy benaming zoals customer service center.

De werkzaamheden van een KCC lopen erg uiteen en zijn sterk afhankelijk van de organisatie. Over het algemeen bestaan de werkzaamheden uit het effectief en efficiënt afhandelen van inkomende klantcontacten en het uitvoeren van uitgaande klantcontacten. Een Klantcontactcentrum van een gemiddelde webshop zal zich bijvoorbeeld veel bezig houden met vragen over bestellingen en leveringen. Bij een gemeente zullen de vragen complexer zijn omdat hier dan weer vragen binnen komen over vergunningen, (reis) documenten of andere wat complexere zaken. Andere KCC’s houden zich bezig met uitgaande contacten, denk hierbij aan onderzoeksbureaus of commerciële telemarketing bureaus.

Kanalen en mensen

Het Klantcontactcentrum is de hub waar klanten contact opnemen met een organisatie voor hulp, ondersteuning of informatie. Dit kan via verschillende kanalen zoals telefoon, e-mail, chat, sociale media of zelfs face-to-face. Het team van klantenservicemedewerkers, fungeert als het eerste aanspreekpunt voor klanten. Ze zijn getraind om klantenvragen te beantwoorden, problemen op te lossen, productinformatie te verstrekken, klachten af te handelen en klanten te ondersteunen bij hun aankoopbeslissingen. Medewerkers van een Klantcontactcentrum hebben dus doorlopend contact met klanten via allerlei verschillende kanalen. Daarmee is het eigenlijk een belangrijk marketing kanaal.

Taken van het KCC

De taken van het Klantcontactcentrum gaan echter veel verder dan alleen het afhandelen van inkomende oproepen of berichten. Het Klantcontactcentrum speelt een strategische rol in het opbouwen van klantrelaties en het bevorderen van klantentrouw. Door proactief contact op te nemen met klanten, bijvoorbeeld om hen te informeren over nieuwe producten of aanbiedingen, kan het Klantcontactcentrum de klanttevredenheid vergroten en klantenbinding bevorderen. Het kan ook dienen als een belangrijk feedbackkanaal, waar klanten hun suggesties, klachten of complimenten kunnen delen, wat waardevolle inzichten oplevert voor het verbeteren van producten of diensten.

Een goed functionerend KCC

Een goed functionerend klantcontactcentrum is gebaseerd op enkele belangrijke pijlers. Allereerst is de klantenservicemedewerker de sleutel tot succes. Getrainde en goed uitgeruste medewerkers kunnen klanten professioneel en vriendelijk te woord staan, empathie tonen en effectief problemen oplossen. Ze zijn ook bekend met de producten of diensten van de organisatie en kunnen accurate informatie verstrekken. Daarnaast is de technologie een essentieel onderdeel van het klantcontactcentrum. Moderne klantenserviceoplossingen omvatten vaak geavanceerde tools voor oproepbeheer, kennisbeheer, klantenticketing, rapportage en analyses, waardoor het klantenserviceteam efficiënter en effectiever kan werken.

Een ander belangrijk aspect van het Klantcontactcentrum is de samenwerking met andere afdelingen binnen de organisatie. Klantenservice is vaak de schakel tussen de klant en andere interne teams, zoals verkoop, marketing, technische ondersteuning of logistiek. Daarbij juist omdat het KCC veel te maken heeft met klanten die tegen problemen aan lopen is er veel waardevolle informatie beschikbaar waar de organisatie gebruik van zou moeten maken. Bedrijfsprocessen optimaliseren op basis van de informatie uit gesprekken met klanten is eenvoudig en is een bron van snelle verbeteringen.

Wie zijn wij?

Wij zijn SpangenbergGroep! En wij kunnen je helpen om van jouw klantenservice een goede klantenservice te maken. Gewoon goede klantenservice waarbij de basis op orde is. Waarbij klantcontacten waarde toevoegen aan de klantbeleving. Wij ontzorgen je op het gebied waar wij goed in zijn (klantenservice) zodat jij je zorgeloos kunt concentreren op waar jij goed in bent. Klinkt dat goed? Neem eens contact op. 

Met ruim 25 jaar ervaing op het gebied van het optimaliseren van klantcontact en klantbeleving kan SpangenbergGroep je helpen. De klantenservice optimaliseren of uitbesteden? Gebruik het formulier of bekijk onze contact pagina.

Ook met andere vragen over klantcontact en klantenservice kun je altijd contact met ons opnemen!

Heeft jouw klantenservice lange wachttijden?

Neem contact io. Dan kijken we graag met je mee!

Wellicht ook interessant om te lezen

Chatbots en AI in de Klantenservice

Chatbots en AI in de Klantenservice In de snel veranderende wereld van klantenservice hebben chatbots...

Internationale Klantenservice: 4 Uitdagingen én Oplossingen

Internationaal groeien is de ambitie van veel ondernemers en bedrijven. Jouw producten of diensten over...

Waarom de klant centraal stellen niet achterhaald is?

De Onmisbaarheid van Klantgerichtheid: Waarom 'Klant Centraal Stellen' Verre van Achterhaald Is In een tijdperk...

SpangenbergGroep haalt PCI DDS Certificering

SpangenbergGroep heeft de PCI DSS certificeringstoets met succes doorstaan. Wij voldoen aan alles internationale eisen...
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Wat kost uitbesteden? Alle klantenservice uitbesteden kosten inzichtelijk!

Wat kost uitbesteden? Alle klantenservice uitbesteden kosten inzichtelijk! Het uitbesteden van de klantenservice is voor...
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Klantenservice in de E-commerce Sector: Het Geheim Achter Succesvolle Online Winkels

De e-commercesector is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid en heeft een revolutie teweeggebracht in hoe...