Blog

Uitbesteden: De oplossing voor personeelstekorten in de klantenservice

Geschreven op: 8 september 2023
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Veel bedrijven worden geconfronteerd met een groeiend probleem: personeelstekorten. Het vinden van gekwalificeerd personeel kan een uitdaging zijn, vooral in sectoren waar de vraag hoog is en het aanbod laag. Deze problematiek treft niet alleen de horeca en de detailhandel, maar ook klantenserviceorganisaties. Voorheen was het wellicht makkelijker om verloop op te vangen, maar tegenwoordig wordt dat steeds lastiger. Gelukkig is er een oplossing voor personeelstekorten in de klantenservice: het (gedeeltelijk) uitbesteden van de klantenservice. Deze benadering brengt een aantal voordelen met zich mee in de strijd tegen personeelstekorten in de klantenservice.

 

Toegang tot getraind en beschikbaar personeel:

Het intern werven van personeel kan lastig zijn, vooral in een situatie van personeelstekorten. Het klantenserviceteam kan onder druk komen te staan, wat kan leiden tot verloop en/of verzuim van medewerkers. Door (gedeeltelijk) de klantenservice uit te besteden, kan het personeelstekort worden opgevangen. Een extern bureau is gespecialiseerd in het werven van beschikbaar personeel en zorgt ervoor dat deze medewerkers getraind zijn. Hierdoor hoef je zelf geen wervings- en trainingsinspanningen te leveren. Je kunt je eigen interne team ontlasten door gebruik te maken van getraind en beschikbaar personeel van een bedrijf dat de klantenservice (gedeeltelijk) kan verzorgen. In vergelijking met uitzenden, externe recruiters en detachering hoef je de medewerkers niet zelf in te werken en op te leiden.

Kostenbesparingen:

Externe bureaus kunnen klantenservice diensten vaak goedkoper aanbieden dankzij schaalvoordelen. Het inhuren van een extern callcenter is vaak niet duurder dan het inhuren van een uitzendkracht. Daarnaast hoef je voor een externe klantenservice geen werkplek te bieden of inwerktrajecten te organiseren. Bij het uitbesteden van de klantenservice zijn er vaak mogelijkheden om af te rekenen op basis van interactie of minuten, waardoor je alleen betaalt voor daadwerkelijk verbruikte diensten. Dit is een luxe die je intern niet hebt.

Flexibiliteit en schaalbaarheid:

Een extern bureau biedt meer flexibiliteit en schaalbaarheid, wat van onschatbare waarde is in de strijd tegen personeelstekorten. Je kunt snel op- en afschalen, omdat een extern callcenter vaak meerdere klantcontactprojecten heeft. Hierdoor is het eenvoudiger om de capaciteit aan te passen. Wanneer het intern druk is, kan het nodig zijn om eerst personeel te werven en vervolgens in te werken. Een extern callcenter beschikt altijd over voldoende capaciteit en kan dus sneller opschalen wanneer het drukker wordt. Daarnaast kan er ook makkelijker worden afgeschaald wanneer de vraag afneemt.

Focus op kernactiviteiten:

Voor de meeste bedrijven is klantenservice niet de kerntaak. Ze zijn goed in wat ze doen, waarbij klantenservice vaak een onderdeel is. Door de klantenservice uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf, geef je deze taak uit handen aan een organisatie die zich volledig richt op het afhandelen van klantcontacten. Met een zorgeloze externe klantenservice kan de organisatie zich concentreren op waar ze goed in is. Een goede externe partner neemt alle klantcontacten uit handen en helpt je zelfs met het verbeteren van je bedrijfsprocessen.

Vermindering van wervingsrisico’s:

Het vinden van gekwalificeerd personeel is een uitdaging, vooral op krappe arbeidsmarkten. Bedrijven die te maken hebben met personeelstekorten worden soms gedwongen om genoegen te nemen met minder gekwalificeerde kandidaten of snel personeel aan te nemen zonder voldoende screening. Dit brengt echter risico’s met zich mee, zoals verminderde productiviteit en een hoger personeelsverloop. Door taken uit te besteden aan betrouwbare externe partners vermijd je deze risico’s en kun je vertrouwen op de expertise van ervaren professionals.

Conclusie: Personeelstekorten in de klantenservice kun je deels oplossen met uitbesteden.

In een tijd waarin personeelstekorten een uitdaging vormen voor veel bedrijven, kan het uitbesteden van de klantenservice een effectieve oplossing zijn. Het biedt toegang tot getraind en beschikbaar personeel, kostenbesparingen, flexibiliteit, focus op kernactiviteiten en vermindering van wervingsrisico’s. Door taken uit te besteden aan betrouwbare externe partners kunnen bedrijven hun activiteiten voortzetten, zelfs in tijden van personeelstekorten, en hun concurrentiepositie versterken. Het is duidelijk dat uitbesteding een strategisch instrument kan zijn voor bedrijven die geconfronteerd worden met personeelstekorten en hun groeidoelstellingen willen behalen

 

Wie zijn wij?

Wij zijn SpangenbergGroep! En wij kunnen je helpen om van jouw klantenservice een goede klantenservice te maken. Gewoon goede klantenservice waarbij de basis op orde is. Waarbij klantcontacten waarde toevoegen aan de klantbeleving. Wij ontzorgen je op het gebied waar wij goed in zijn (klantenservice) zodat jij je zorgeloos kunt concentreren op waar jij goed in bent. Klinkt dat goed? Neem eens contact op. 

Met ruim 25 jaar ervaing op het gebied van het optimaliseren van klantcontact en klantbeleving kan SpangenbergGroep je helpen. De klantenservice optimaliseren of uitbesteden? Gebruik het formulier of bekijk onze contact pagina.

Ook met andere vragen over klantcontact en klantenservice kun je altijd contact met ons opnemen!

Heeft jouw klantenservice lange wachttijden?

Neem contact io. Dan kijken we graag met je mee!

Wellicht ook interessant om te lezen

Chatbots en AI in de Klantenservice

Chatbots en AI in de Klantenservice In de snel veranderende wereld van klantenservice hebben chatbots...

Internationale Klantenservice: 4 Uitdagingen én Oplossingen

Internationaal groeien is de ambitie van veel ondernemers en bedrijven. Jouw producten of diensten over...

Waarom de klant centraal stellen niet achterhaald is?

De Onmisbaarheid van Klantgerichtheid: Waarom 'Klant Centraal Stellen' Verre van Achterhaald Is In een tijdperk...

SpangenbergGroep haalt PCI DDS Certificering

SpangenbergGroep heeft de PCI DSS certificeringstoets met succes doorstaan. Wij voldoen aan alles internationale eisen...
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Wat kost uitbesteden? Alle klantenservice uitbesteden kosten inzichtelijk!

Wat kost uitbesteden? Alle klantenservice uitbesteden kosten inzichtelijk! Het uitbesteden van de klantenservice is voor...
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Klantenservice in de E-commerce Sector: Het Geheim Achter Succesvolle Online Winkels

De e-commercesector is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid en heeft een revolutie teweeggebracht in hoe...