Blog

De 7 grootste verschillen tussen Nederlandse en Duitse klanten voor de klantenservice!

Geschreven op: 24 augustus 2023
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

We weten allemaal dat Duitsers en Nederlanders van elkaar verschillen. Dat is vooral belangrijk als je als Nederlandse ondernemer ook actief bent in Duitsland. Wij verzorgen voor een aantal Nederlandse bedrijven de Duitstalige klantenservice. Daarin zijn een aantal grote verschillen. De belangrijkste hebben we voor je op een rijtje gezet

1. Taalvaardigheid

Je staat je Duitstalige klanten uiteraard in het Duits te woord. Duitsers zijn wel gevoelig voor de taalbeheersing. Je moet je Duitse klanten met native Duits (C1 niveau) te woord staan in de klantenservice. Daar zijn ze erg gevoelig voor. Dat is een verschil met Nederlanders, die accepteren accenten of zelfs Engelstalige ondersteuning wat makkelijker.

2. Formelere communicatie

In Nederland communiceren we vrij snel informeel, ook in de klantenservice. Er wordt snel gekozen voor je en jij en er wordt wel eens een grapje gemaakt. Duitse klanten hechten meer aan formele en professionele communicatie. Herr en Frau gevolgd door de achternaam is veel gebruikelijker als je of jij. Een belangrijk verschil om rekening mee te houden.

3. Precisie en nauwkeurigheid

Nederlandse klanten zijn wat vergefelijker als het gaat om het niet precies nakomen van afgesproken tijdslijnen. Als er bijvoorbeeld een bepaalde deadline wordt afgesproken dan hecht een Duitse klant daar sterk aan. Daar moet de klantenservice echt op ingericht zijn.

4. Omgaan met klachten

Duitse klanten verwachten serieus genomen te worden en als het tot een klacht komt verwachten ze daar veel van. Gedetailleerde informatie, snelle terugkoppeling en volledigheid.

5. Hoge eisen aan kwaliteit

uitse klanten hebben wat hogere eisen als het gaat om kwaliteit. Dat geldt dus ook voor de klantenservice. De klantenservice moet gewoon goed op orde zijn. Onduidelijkheid en de zaken niet helemaal op orde hebben is voor Duitse klanten een doorn in het oog.

6. Feedback en opvolging

Duitse klanten hechten veel waarde aan opvolging na de aankoop. Ze verwachten dat u hen informeert over eventuele updates, nieuwe producten of aanbiedingen. Nederlandse klanten zijn ook geïnteresseerd in opvolging, maar kunnen mogelijk iets minder formeel zijn in hun verwachtingen.

7. Helderheid

Duitse klanten willen graag weten waar ze aan toe zijn. Daarbij is het voor de klantenservice dus belangrijk om te zorgen dat die duidelijkheid geboden wordt. Duidelijkheid over zaken als retourbeleid en openingstijden etc. Duitsers willen graag transparantie.

Wie zijn wij?

Wij zijn SpangenbergGroep! En wij kunnen je helpen om van jouw klantenservice een goede klantenservice te maken. Gewoon goede klantenservice waarbij de basis op orde is. Waarbij klantcontacten waarde toevoegen aan de klantbeleving. Wij ontzorgen je op het gebied waar wij goed in zijn (klantenservice) zodat jij je zorgeloos kunt concentreren op waar jij goed in bent. Klinkt dat goed? Neem eens contact op. 

Met ruim 25 jaar ervaing op het gebied van het optimaliseren van klantcontact en klantbeleving kan SpangenbergGroep je helpen. De klantenservice optimaliseren of uitbesteden? Gebruik het formulier of bekijk onze contact pagina.

Ook met andere vragen over klantcontact en klantenservice kun je altijd contact met ons opnemen!

Heeft jouw klantenservice lange wachttijden?

Neem contact io. Dan kijken we graag met je mee!

Wellicht ook interessant om te lezen

Chatbots en AI in de Klantenservice

Chatbots en AI in de Klantenservice In de snel veranderende wereld van klantenservice hebben chatbots...

Internationale Klantenservice: 4 Uitdagingen én Oplossingen

Internationaal groeien is de ambitie van veel ondernemers en bedrijven. Jouw producten of diensten over...

Waarom de klant centraal stellen niet achterhaald is?

De Onmisbaarheid van Klantgerichtheid: Waarom 'Klant Centraal Stellen' Verre van Achterhaald Is In een tijdperk...

SpangenbergGroep haalt PCI DDS Certificering

SpangenbergGroep heeft de PCI DSS certificeringstoets met succes doorstaan. Wij voldoen aan alles internationale eisen...
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Wat kost uitbesteden? Alle klantenservice uitbesteden kosten inzichtelijk!

Wat kost uitbesteden? Alle klantenservice uitbesteden kosten inzichtelijk! Het uitbesteden van de klantenservice is voor...
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Klantenservice in de E-commerce Sector: Het Geheim Achter Succesvolle Online Winkels

De e-commercesector is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid en heeft een revolutie teweeggebracht in hoe...