Klantenservice uitbesteden | Extern callcenter

Kundenservice als Marketinginstrument

 

Der Kundendienst ist nicht Teil des traditionellen Marketing-Mix. Die Frage ist, inwieweit der traditionelle Marketing-Mix überhaupt noch relevant ist. Sicherlich sind die 5 (oder 6 oder 7?) Ps inzwischen ziemlich veraltet. Oder vielleicht nicht veraltet, aber unserer Meinung nach sollte es wirklich einen Brief geben. Buchstabe K, vom Kundenkontakt. Oder C für Kundenservice oder C für Kundenerfahrung. Das hängt natürlich davon ab, wie ausgefallen Sie es machen wollen.

Was ist Kundenservice?

Lassen Sie uns zunächst klären, worüber wir genau sprechen. Was ist Kundenservice? 

Unsere Definition von Kundenservice: Kundenservice ist der Prozess oder die Prozesse, in denen Kundenanfragen durch (un)direkten Kundenkontakt beantwortet werden. Dabei kann es sich um Fragen von Kunden, aber auch von potenziellen Kunden und sogar Ex-Kunden handeln.

Kundenfragen im weitesten Sinne. Denken Sie an:

   • Allgemeine Fragen wie Fragen zu bestimmten Produkten oder Dienstleistungen.
   • Fragen vor dem Kauf, z. B. Fragen zum Bestellvorgang.
   • Fragen während des Kaufs wie Bestellungen oder Hilfe bei Kaufentscheidungen.
   • Fragen nach der Bestellung, wie z. B. Fragen zu Versand, Lieferung und/oder Rückgabe.
   • Fragen bei der Nutzung oder Inbetriebnahme der Dienstleistung oder des Produkts.
   • Bearbeitung von Beschwerden während der gesamten Dauer der Kundenbeziehung.
 

Der Kundenservice is de afdeling waarin de klantvragen over het algemeen gecentraliseerd worden afgehandeld door klantenservice medewerkers. Andere benamingen voor de klantenservice zijn Klant Contact Centrum (KCC), Customer Service of Callcenter. Callcenter heeft daarbij vaak een net iets andere betekenis omdat dat vaak geassocieerd wordt met een extern bureau dat zich bezig houdt met telemarketing.

Duidelijk is dat de klantvragen over het algemeen niet veroorzaakt worden door de klantenservice maar door andere afdelingen of processen zoals marketing, verkoop, inkoop etc. etc.

 
Wat is goede klantenservice?

Onze definitie van goede klantenservice: Goede klantenservice is klantenservice waarbij de klantcontacten kwalitatief en kwantitatief dusdanig goed worden afgehandeld dat ze een positieve bijdrage leveren aan de klantbeleving. 

Wat klantbeleving is en waarom dat volgens ons begint bij goed klantcontact lees je hier. Goede klantenservice voldoet aan de verwachting van de klant. Dat gaat dan met name over zaken als bereikbaarheid, kanaalkeuze en klantvragen zo goed mogelijk en in 1 keer volledig beantwoorden. Hele goede klantenservice voldoet niet alleen aan die verwachting maar overtreft deze waar mogelijk.

Nog even los van de externe component (klantbeleving) is een goede klantenservice intern ook van groot belang. De input van klantvragen kun je natuurlijk goed gebruiken om je interne bedrijfsprocessen te optimaliseren. Met andere woorden: als je op basis van klantvragen weet wat er precies mis gaat kun je daar natuurlijk wat aan doen.

 
Wat is marketing

Marketing is het proces dat verkoop moet bevorderen. Marketing staat letterlijk voor ‘de markt in handen krijgen’. Marketing is erop gericht een zo groot mogelijk marktaandeel in handen te krijgen. Daar zijn allerlei strategieën en mogelijkheden voor. Inspelen op de klantbehoefte is daarbij volgens ons redelijk belangrijk. Als je de markt wilt beïnvloeden en vraag naar jouw producten of diensten wil creëren of stimuleren, moet je weten waar jouw potentiële klanten behoeften aan hebben. Op het moment dat je klanten hebt wil je graag weten wat je beter kunt doen, waar het mis gaat en hoe je het voor je klanten zo prettig mogelijk maakt om klant bij je te worden en te blijven.


Waar komen klantenservice en marketing samen?

Als marketing draait om het inspelen op klantwensen en de klantenservice een centrale afdeling is waar klantvragen binnen komen dan lijkt het belang van klantcontact in een marketing mix evident. Maar er is meer… Klanten nemen over het algemeen geen contact op met de klantenservice als alles duidelijk is, producten of diensten functioneren en er niets aan de hand is. Nee, klanten nemen contact op met de klantenservice op het moment dat het mis gaat. Waar marketing te vaak gericht is het stimuleren van aankoop is het over het algemeen de klantenservice die de problemen oplost ná aankoop.

Daar komt het belang van de klantenservice in de marketing om de hoek kijken. Goede klantenservice draagt bij aan de klantbeleving, slechte klantenservice doet daar afbreuk aan. Marketing gaat al lang niet meer alleen over het winnen van marktaandeel. Een van de eerste marketing lessen is dat het werven van een nieuwe klant 7 keer zo duur is dan het behouden van een klant. Het behoud van klanten is dus minimaal net zo belangrijk als het werven van nieuwe klanten.

Samengevat

Marketing draait om het in handen krijgen van marktaandeel. Goede klantenservice zorgt ervoor dat je je klanten minder snel kwijtraakt. Daarnaast zorgt goede klantenservice ervoor dat je je klanten beter leert kennen omdat je naar ze luistert. Als je op basis van de input die je klantenservice kan leveren vervolgens je bedrijf steeds verder aanpast aan de behoeften van je klant dan werk je dus actief aan je marketing.

Nog samengevatterder
Klantenservice = marketingtool

 

Over ons

Wij kunnen je helpen om ervoor te zorgen dat jouw klantenservice een goede klantenservice is. Gewoon goede klantenservice waarbij de basis op orde is. Waarbij klantcontacten waarde toevoegen aan de klantbeleving. Wij ontzorgen je op het gebied waar wij goed in zijn (klantenservice) zodat jij je zorgeloos kunt concentreren op waar jij goed in bent. Klinkt dat goed? Neem eens contact op. Of je kunt onderstaande formulier gebruiken.

  Klantenservice uitbesteden | Extern callcenter

  Multilangual

  Mehr als acht Sprachen, das ist mehrsprachig!

  Klantenservice uitbesteden | Extern callcenter

  Multichannel

  Wir unterstützen alle relevanten Kanäle.

  Klantenservice uitbesteden | Extern callcenter

  Völlig unbelastet

  Toller Kundenservice von Anfang bis Ende

  Klantenservice uitbesteden | Extern callcenter

  Über 20 Jahre Erfahrung

  Einfach viel Erfahrung mit der (Optimierung des) Kundenkontakts

  Klantenservice uitbesteden | Extern callcenter

  Qualitätspersonal

  Echte Helden arbeiten jeden Tag daran, das Kundenerlebnis zu optimieren.

  Klantenservice uitbesteden | Extern callcenter

  Zusammen erfolgreich

  Langfristige Ausrichtung und ständige Bemühungen um Partnerschaften