Blog

Klantenservice wachttijden optimaliseren: Hoe voorkom je frustratie? +5 tips!

Geschreven op: 26 september 2023

Klantenservice wachttijden vormen een van de meest frustrerende aspecten van telefonische klantenservice. Klanten hebben doorgaans weinig geduld als ze contact opnemen en verwachten een snelle respons. Lange wachttijden kunnen leiden tot frustratie en uiteindelijk tot het verlies van klanten. In deze blog gaan we dieper in op wachttijden en hoe je ze zo veel mogelijk kunt minimaliseren om de algehele klantbeleving te verbeteren.

De impact van lange klantenservice wachttijden op klanttevredenheid

Laten we beginnen met de impact van lange klantenservice wachttijden op de klantbeleving:

KlantONtevredenheid

Klanten zijn niet alleen niet tevreden maar gewoon weg ontevreden. Als jij niet bereikbaar bent op het moment dat een klant je nodig heeft dan zijn ze daar ontevreden over. Hoe langer de wachttijd hoe ontevredener je klanten. Dat is op een bepaalde manier te corrigeren met een heel erg goed gesprek op het moment dat de klant dan iemand aan de lijn heeft overigens. Klanten wachten liever iets langer en worden dan goed geholpen als andersom. Ook dat kent zijn grenzen. Bij extreme wachttijden (>15 min) is het vrijwel onmogelijk om de impact daarvan te corrigeren met een kwalitatief contactmoment.

Vertrouwensverlies

Een bedrijf dat telefonisch slecht bereikbaar is wekt weinig vertrouwen. We komen in de praktijk wel eens tegen dat bedrijven zo slecht bereikbaar zijn dat klanten op internet openlijk vragen stellen of het bedrijf failliet is. Klantenservice wachttijden hebben dus niet alleen impact op de individuele klant maar kan ook grotere gevolgen hebben voor imago etc.

Omzetverlies

Klanten die bellen om een aankoop te doen, zullen eerder afhaken als de wachttijden te lang zijn. De impact van herhaaldelijk lange wachttijden is aanzienlijk, aangezien mensen uiteindelijk overstappen naar concurrenten die wel snel bereikbaar zijn.

Oorzaken van lange klantenservice wachttijden

Om de wachttijden effectief te verminderen, moeten we begrijpen wat deze wachttijden veroorzaakt. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

Pieken in het aantal contactmomenten

Pieken kunnen ontstaan als het gevolg van seizoenen of incidenten die tijdelijk zorgen voor een groter aanbod. Denk aan leverproblemen, fouten in communicatie, onduidelijke communicatie of onvoldoende voorbereid zijn op te verwachten pieken waardoor klantenservice wachttijden ontstaan.

Onderbezetting

Als er onvoldoende klantenservicemedewerkers beschikbaar zijn, zal de wachttijd vanzelf toenemen. Ziekteverzuim of personeelstekorten kunnen leiden tot problemen bij het voorzien in de juiste bezetting met als gevolg lange klantenservice wachttijden.

Lange afhandelingstijden

Klantenservice werkt als een soort productieomgeving, waarbij klantvragen snel en efficiënt moeten worden afgehandeld. Lange gesprekken en trage verwerkingstijden zorgen ervoor dat medewerkers minder snel beschikbaar zijn voor nieuwe oproepen. Kortere gesprekken resulteren in kortere wachttijden, mits de kwaliteit van de interactie behouden blijft.

Het verminderen van klantenservice wachttijden: 5 tips!

Nu we begrijpen wat lange wachttijden veroorzaakt, zijn hier vijf tips om ze te verminderen:

  1. Analyseer en voorspel

Dat begint met het beschikbaar hebben van data. Dat hoeft niet spannend te zijn. Zorg dat je inzicht hebt in de wachttijden en probeer te achterhalen wat de oorzaken zijn. Aan de hand van deze analyse kun je voorspellingen maken voor de toekomst en dan dingen eventueel anders doen. Een voorbeeld uit de praktijk: Een klant van ons verstuurd aanmaningen. Dat deden ze 1 keer per maand allemaal tegelijk. Het gevolg was dat in de dagen na het versturen de wachttijd enorm opliep omdat veel klanten vragen hadden over die aanmaningen. Dat is een voorbeeld van een piek die je aan zou kunnen zien komen. Nadat we dit besproken hebben is de ritmiek aangepast en worden de aanmaningen in kleinere batches verzonden. Minder grote pieken en dus significant kortere wachttijden!

  1. Gebruik passende technologie

Maak gebruik van technologie om wachttijden te minimaliseren. Zorg voor een aangename wachtervaring met prettige muziek of stemmen. Implementeer een Interactive Voice Response (IVR) systeem om oproepen efficiënt te routeren naar de juiste medewerkers. Dit kan de wachttijd aanzienlijk verkorten.

  1. Train je medewerkers

Het is van groot belang je medewerkers goed te trainen. Zorg ervoor dat ze in staat zijn om kwalitatief hoogwaardige gesprekken te voeren die niet onnodig lang duren. Kortere gesprekken betekenen meer gesprekken in minder tijd, wat resulteert in kortere wachttijden.

  1. Voorkom onnodig klantcontact

De meest effectieve manier om wachttijden te verminderen, is door onnodig klantcontact te voorkomen. Analyseer en begrijp waarom klanten contact opnemen en pas processen aan om deze contactmomenten te minimaliseren. Met kleine aanpassingen kun je vaak al voorkomen dat klanten moeten bellen. Wij kunnen je daarmee helpen. Je klantenservice verbeteren? Lees hier verder!

  1. Overweeg uitbesteding

Het kan soms lastig zijn om intern de juiste bezetting te garanderen voor je klantenservice. Overweeg daarom om een extern bureau in te schakelen dat gespecialiseerd is in klantcontact. Externe partners beschikken over ervaring en capaciteit om je te helpen met aspecten zoals ruimere openingstijden, meertalige ondersteuning en de beschikbaarheid van verschillende contactkanalen (telefoon, e-mail, chat, social media, enzovoort). Uitbesteding kan een effectieve manier zijn om de klantenservice te verbeteren. Ook daarmee kunnen wij je helpen! Lees hier verder over klantenservice uitbesteden.

Samenvattend

Lange wachttijden bij de klantenservice hebben aanzienlijke gevolgen, zowel voor individuele klanten als voor het imago van een bedrijf. Het verminderen van deze wachttijden en het voorkomen ervan is haalbaar. Bovendien zijn er opties, zoals het voorkomen van onnodig klantcontact en/of het (gedeeltelijk) uitbesteden van de klantenservice, waarbij externe expertise kan worden ingeschakeld om te helpen. Vragen hierover? We staan klaar om je te assisteren!

 

Wie zijn wij?

Wij zijn SpangenbergGroep! En wij kunnen je helpen om van jouw klantenservice een goede klantenservice te maken. Gewoon goede klantenservice waarbij de basis op orde is. Waarbij klantcontacten waarde toevoegen aan de klantbeleving. Wij ontzorgen je op het gebied waar wij goed in zijn (klantenservice) zodat jij je zorgeloos kunt concentreren op waar jij goed in bent. Klinkt dat goed? Neem eens contact op. 

Met ruim 25 jaar ervaing op het gebied van het optimaliseren van klantcontact en klantbeleving kan SpangenbergGroep je helpen. De klantenservice optimaliseren of uitbesteden? Gebruik het formulier of bekijk onze contact pagina.

Ook met andere vragen over klantcontact en klantenservice kun je altijd contact met ons opnemen!

Heeft jouw klantenservice lange wachttijden?

Neem contact io. Dan kijken we graag met je mee!

Wellicht ook interessant om te lezen

Chatbots en AI in de Klantenservice

Chatbots en AI in de Klantenservice In de snel veranderende wereld van klantenservice hebben chatbots...

Internationale Klantenservice: 4 Uitdagingen én Oplossingen

Internationaal groeien is de ambitie van veel ondernemers en bedrijven. Jouw producten of diensten over...

Waarom de klant centraal stellen niet achterhaald is?

De Onmisbaarheid van Klantgerichtheid: Waarom 'Klant Centraal Stellen' Verre van Achterhaald Is In een tijdperk...

SpangenbergGroep haalt PCI DDS Certificering

SpangenbergGroep heeft de PCI DSS certificeringstoets met succes doorstaan. Wij voldoen aan alles internationale eisen...
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Wat kost uitbesteden? Alle klantenservice uitbesteden kosten inzichtelijk!

Wat kost uitbesteden? Alle klantenservice uitbesteden kosten inzichtelijk! Het uitbesteden van de klantenservice is voor...
SpangenbergGroep.nl. Klantenservice uitbesteden | Klantenservice optimaliseren | Klantcontact verbeteren

Klantenservice in de E-commerce Sector: Het Geheim Achter Succesvolle Online Winkels

De e-commercesector is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid en heeft een revolutie teweeggebracht in hoe...